Exide technologies group

Exide technologies group USA е американска компанија – основач, пионер во иновација и производство на акумулатори во Светот.
Основана е во далечната 1888 година од светски познатите научници Томас Алфа Едисон и В.В. Гибс.Името Exide е дело токму на овие научници кои кога ја создале првата кутија која складира енергија ја нарекле EXcellent oxide или подоцна EXIDE.Од тогаш па до денес Exide е носител на светската акумулаторска индустрија. Со операции во 88 земји и над 15000 вработени “Exide technologies” е најголем производител на акумулатори и индустриски батерии во светот.Богатата историја во Америка му овозможи да создаде и светска доминација.”Exide technologies group”е сопственик на престижните светски брендови:
Battronic (Canada), BIG (UK)
Sonneschein (Germany)
Sonnak (Norway)
Tudor (Spain)
Ceac (France, Fiat Group), Fulmen batteries
Deta (Germany)
Hagen (Germany)
GNB Technologies (US)
Со над 5000 производи и 53% од пазарот Exide е прво име во иновација, дизајн, производство и маркетинг на акумулатори во светот.
Exide во соработка со најголемите светски автомобилски групации е иноватор на AGM (absorbet glass metal) технологијата, Спирал, ГЕЛ, и најновата и најазначајна за автомобилската индустрија START-STOP технологија со која направи чекор понапред во светската историја на акумулатори.
Exide акумулаторите се користат како ОЕМ прва, оригинална инсталација кај следните произведувачи на автомобили и товарни возила : VW, Audi, Seat, Porsche, Fiat, BMW, Alfa Romeo, Renault, Toyota, Ford, KIA motors, Peugeot, JEEP, Mazda,Volkswagen, Iveco, Volvo Trucks, Scania, JCB, Claas,John Deer, MAN...
Прозводството на акумулатори во Европа е поделено во 6 фабрики :
Италиjа – Exide batteries Original
Германија – HAGEN, DETA и Sonnenschein
Франција – Fulmen
Шпанија – Tudor
Полска – Centra
Норвешка – Sonnak
Сите акумулатори се сертифицирани како ОЕМ(original equipment matching) оригинални резервни дело со што се единствени на пазарот на акумулатори во Европа.
Exide technologies group е поделен на 2 засебни бизнис сегменти:
Transportation unit : Задолжен за првично оригинално вградување во автомобилските производители и пост проджа на резервни ОЕМ акумулатори за автомобили(конвенционални и Старт-Стоп), Лесни и тешки товарни возила, агро механизација, електрични возила, вилушкари, градежна механизација, пловни возила, камп приколки и специјални возила(воени, полиција, Амбулатни)
Industrial unit : Задолжен за оригинално вградување и постпродажба на резервни за communication, alarms, solar systems, uninterruptible power supplies for power plants, telecommunications, railways and military equipment (Stationary).
Следејки и служејки им на светските лидери во производство на автомобили, товарни возила специјални апликации Exide го определи светскиот пат на акумулаторската индустрија.
Се користат најнови технологии во производството на акумулатори:
Со течен електролит Ca – Ca
AGM
AGM со спирални келии
GEL
VRLA
Фабриката во Италија, која е една од најзначајните во Европа, се наоѓа во Romano di Lombardia (Bergamo), каде што се основани и лаборатории за истражување и развој. Таму е развиена технологијата “expanded metal”, која што сега се користи во сите Exide фабрики, како и STS технологијата (Sealed Technology Safe), која што ја користат автомобилските индустрии како: Fiat, BMV, General Motors, PSA, VV, Renault…
Значајни проекти се започнати и иницирани во областа на електричните возила, каде што Exide е светски лидер. Exide Italy има соработувано и со престижните универзитети од Болоња и Торино за развој на технологијата “Dryfit Drysafe”. Веќе неколку типови на хибридни и електрични возила се опремени со овој тип на технологија.

Батери Еволушн е генерален увозник и дистрибутер за Македонија

Акумулатор 35Ah JIS Exide Excell за возила произведени во Азија

Каталошки бројEA406
ПоларитетДесен
Капацитет38 Ah
Стартна моќ350 A(EN)
Должина187 mm
Висина220 mm
Ширина127 mm
3900.00 ден

Акумулатор 45Ah JIS Exide Excell за возила произведени во Азија (Л+)

Каталошки бројEB457
ПоларитетЛЕВ
Капацитет45 Ah
Стартна моќ330 A(EN)
Должина237 mm
Висина220 mm
Ширина127 mm
4700.00 ден

Акумулатор 60Ah JIS Exide Excell за возила произведени во Азија

Каталошки бројEB604
ПоларитетДесен
Капацитет60 Ah
Стартна моќ390 A(EN)
Должина230 mm
Висина222 mm
Ширина173 mm
4850.00 ден

Акумулатор 70Ah JIS Exide Excell за возила произведени во Азија

Каталошки бројEB704
ПоларитетДесен
Капацитет70 Ah
Стартна моќ540 A(EN)
Должина270 mm
Висина222 mm
Ширина173 mm
5450.00 ден

Акумулатор 95Ah JIS Exide Excell за возила произведени во Азија

Каталошки бројEB954
ПоларитетДесен
Капацитет95 Ah
Стартна моќ720 A(EN)
Должина306 mm
Висина222 mm
Ширина173 mm
6500.00 ден